пʼятниця, 14 березня 2014 р.



Голландія
Дом-кактус
Людина ХХІ століття, випробувавши на собі всі принади і недоліки великого міста, прагне максимально наблизитись до природи. Ось чому «зелені технології» зараз модні як ніколи.
Білосніжний 19-поверховий дім-кактус будується в Роттердамі. Такий колір архітектори обрали для меншого нагрівання будівлі за жаркої погоди. Дім-кактус складається із пластин-пелюсток, кожна з яких неодмінно закінчується озелененим балконом або лоджією. Нерегулярне чергування «пелюсток» дозволяє сонячному світлу максимально проникати в дім і освітлювати «райські садочки» під різними кутами. А широкий простір 98-ми квартир дозволяє щасливим мешканцям займатися садівництвом, не виходячи з дому!
Вальсуючий будинок у Празі

Інакше як шедевром архітектури ХХ століття його не назвеш. Хоч і ніяк не вписується ця будівля у картину історичного району Праги. «Стакан», — саме так називають споруду місцеві жителі. Екскурсоводи найчастіше іменують її «танцюючим будинком». Є іще одна назва — «Джинжер і Фред». Саме так звати славетних американських танцюристів, що надихнули архітекторів на створення фантастичного Вальсуючого будинку.
Різнокольоровий будинок у Вені
Разноцветный дом в Вене
Цей яскравий будинок немов переносить нас у казкову країну. Здається, ніби маленька дитина намалювала його. Жодного однакового вікна, нерівні стіни, фасад, розграфлений асиметричними чотирикутниками, підлога нагадує лісові стежки. Повсюди — зелена рослинність.
Цей дім — творіння великого австрійського архітектора Фрідріха Хундертвассера — один з найдорожчих у Вені.
Будинок-саксофон у Каліфорнії
Дом-саксофон
Цей незвичайний будинок у Каліфорнії є ще одним прикладом музичного напрямку в архітектурі. Здається, ще трішки — і все у ньому заграє, затанцює під чарівні звуки саксофону.
Будинок-корзина в США
Дом-корзина
Думаєш, це витвір комп’ютерної графіки? А от і ні. Цей будинок, мабуть, — найдивовижніша адміністративна споруда, яку Ти міг собі уявити. Будівля штаб-квартири компанії Longaberger, що займається виготовленням корзин і інших плетених виробів, точно копіює форми реального виробу — плетеної корзини.
Будівництво цього неймовірного шедевру тривало 2 роки і коштувало 30 мільйонів доларів. Будинок займає площу180 тисяч метрів квадратних.
Будинок-черевик, Пенсильванія
Дом-ботинок
Ні, це не величезний черевик для людини-гігінта! Це грандіозний будинок Махлона Н. Хейнса — власника післявоєнної взуттєвої імперії. Цей «взуттєвий король» задумав таку конструкцію будівлі, аби відзначити власні успіхи у бізнесі.
Будинок вільних духом (Британська Колумбія, Канада)
Дом вольных духом
Цей дім — справжня мрія для любителів екстріму. Його дерев’яні сфери можна підвісити на дерево, міст чи будь-яку іншу тверду поверхню. Канати надійно утримують будинок від коливання. Хоча за бажанням можна прибрати нижній якір і насолоджуватися вільним «плаванням» у повітрі. А щоб зайти до такої будівлі, потрібно піднятися вгору спіральними східцями.
Будинок-унітаз у Південній Кореї
Дом-унитаз
Будинок-унітаз площею 419 метрів квадратних — двоповерховий куточок, «де людина може вирішити свої проблеми» (як гласить у перекладі з корейського сама назва дому — Haewoojae).
Будинок-музей Сальвадора Далі в Іспанії
Дом-музей Сальвадора Дали
Найбільша у світі сюрреалістична споруда — театр-музей Сальвадора Далі — розташована в іспанському місті Фігейрос. Саме тут народився і жив славетний художник, видатний майстер сюрреалізму. Будинок-музей вміщує найбільшу колекцію його робіт.
Будинок-слон у Таїланді
Дом-слон
Як виділити офісну будівлю з поміж сотні інших? Звичайно ж, збудувати її у формі слона! Мабуть, саме таку відповідь дав би архітектор з Таїланду, автор цього витвору мистецтва. Височенні вежі, вікно у формі ока і балкон, схожий на бивень слона, не дадуть архітектурному шедевру загубитися серед інших будівель Бангкока.
Будинок-книга, Канзас (США)
Дом-книга
Книги прикрашають цей витвір мистецтва не лише зовні, а й всередині. Бо це — Центральна бібліотека Канзасу. Ідея такого оформлення будівлі втілена була для того, щоб збільшити інтерес людей до відвідування бібліотеки. А підбирати книги, пов’язані з Канзас-Сіті, допомагали місцеві жителі.
Будинок-бібліотека у Білорусії
Дом-библиотека
Національна бібліотека Республіки Білорусь — одна з найбільших у світі! Щодня із заходом сонця і аж до півночі ця суперновітня будівля палає тисячами різнобарвних вогників. При чому кольори і зображення на ній змінюються щосекунди! Висота бібліотеки — 72,6 метрів (20 поверхів), а маса становить 115000 тонн.
Будинок-банкнота в Литві
Дом-банкнота
4500 — стільки пластин різноманітного за формою і розмірами скла з Голландії використали для фасаду Office Center 1000 в Каунасі, Литва. Зображення на споруді повторює малюнок купюри вартістю 1000 літ зразка 1926 року.
Приміщення у будинку-банкноті орендують два великі литовські банки. Такий оригінальний фасад будівлі є своєрідною рекламою їх діяльності.
Будинок Сутягіна в Росії
Дом Сутягина
Дім Сутягіна в Архангельську збудований за старовинними технологіями — без жодного цвяха. Його вважають найвищою дерев’яною спорудою в світі! Будинок налічує 13 поверхів. З вікна останнього, тринадцятого, Ти міг би побачити Біле море!
Але цей архітектурний шедевр так і залишився недобудованим… Колишнього злочинця, Сутягіна, заарештували. А коли він вийшов на волю, то коштів завершити будівництво не мав. Тож зараз будівлю нещадно руйнують мінливі погодні умови, а сам власник змушений проживати на першому поверсі моторошного обійстя.
«Заморожений» будинок в Роттердамі
Замороженный дом
— Невже ми потрапили до країни льодових споруд? — здивовано запитаєш Ти.
Зовсім ні, ця архітектурна знахідка розташована в голландському місті Роттердамі. Раніше вона була звичайним житловим будинком і мала бути знесена. Але на прохання адміністрації та місцевих жителів архітектори дали споруді «нове життя». Зараз увесь будинок пофарбований у блакитний колір і «заморожений». Теперішня його місія — прикрашати вулиці міста.
Мобільний дім шейха Хамада в ОАЕ
Мобильный дом
«Якщо у вас є гроші і фантазія, ви можете зробити зі свого дому справжній шедевр», — каже арабський шейх Хамад, власник мобільного будинку для подорожей у пустелі.
Споруда на колесах має форму земної кулі, вміщує 4 поверхи з 4-ма спальнями та 6-ма ванними кімнатами. Оце так розкіш!
До речі, в 1993 році ця дивовижна будівля потрапила до книги рекордів Гіннеса.
Будинок-рояль зі скрипкою, Китай
Дом-рояль со скрипкой
Величезний будинок-рояль із чорного скла розташований у місті Хуайнань, що в Китаї. Аби потрапити всередину, Тобі всього лиш потрібно зайти до гігантської «прозорої» скрипки і піднятися вгору на ескалаторі. Ця «музична» споруда вміщує виставковий комплекс, в якому демонструються плани вулиць і районів міста.
Кривий будинок в Сопоті, Польща
Кривой дом
Цей будинок просто вражає своїми чудернацькими формами! Він немов розпливається у повітрі! А хто ж його щасливі мешканці? Це відомий польський ілюстратор дитячої книги Ян Марсин і талановитий шведський художник Пер Дахлберг. Будівництво дому тривало майже рік і вже вкінці 2003-го Кривий будинок ловив здивовані погляди туристів і місцевих жителів.
Перевернутий будинок у Польщі
Перевернутый дом
У селі Шимбарк, що у Польщі, є незвичайний будинок, де все навпаки! Збудували його місцеві майстри всього за114 днів, хоч і незвичною здалась їм пропозиція творця оригінальної споруди — Даніеля Чап’євськи.
Здається, що будиночок от-от і впаде! Але насправді будівля стійка і пристосована для проживання. Тепер споруда —найпопулярніший польський атракціон!
Цей дім уособлює кінець комуністичної ери і теперішній час, в якому живе населення Польщі — пояснює свій задум архітектор Даніель Чап’євськи.

Немає коментарів:

Дописати коментар